Utöka din köpkraft med ett lån

Att ta lån skapar möjligheter att kunna unna sig det lilla extra, köpa en ny bil eller en bostad. Innan du tar ett lån bör du alltid se över din budget först, så du vet om du har råd med lånet.

Ett lån kan vara en enkel och snabb lösning för dig, när du behöver extrapengar snabbt. Det kan handla om alltifrån att betala ett akut tandläkarbesök till en frys som har gått sönder. Ett lån kan även vara en lösning när du behöver en ny bil eller ska köpa en bostad. ßFör att inte hamna i ekonomiska bekymmer efter att du blivit beviljad ditt lån, bör du först se över din ekonomi och räkna på dina möjligheter att betala tillbaka lånet.

Gör upp en budget

Att bli beviljad ett lån kräver ett ansvar att kunna betala tillbaka det. Därför är det alltid bra att noga se över din budget innan du ansöker om lånet, exempelvis hos Expresskredit eller någon annan aktör. Se över vad räntan för lånet ligger på. Vissa lån, exempelvis sms-lån, kan ha en enormt hög räntesats och den måste du kunna ha råd med varje månad. Kolla upp om räntan är rörlig eller fast. Är räntan rörlig kan den variera mycket och din ekonomi bör kunna hantera det. Om du har en fast månadslön kan du lättare räkna ut hur mycket du kan betala på ditt lån varje månad, men om din inkomst varierar så bör du fundera på om du verkligen behöver lånet eller om det finns andra sätt för dig att utöka dina inkomster istället.

Risker med lån

Lån är jättebra i vissa fall och usla i andra. Din ekonomiska situation och dina planer med lånet avgör om lånet är bra eller dåligt. Du vill inte sluta i Lyxfällan som Sanne, hamna i en situation där du inte kan betala räntan eller hamna hos Kronofogden, vilket påverkar dina möjligheter negativt att kunna få ett bolån i framtiden.