Svenskarna köper allt oftare begagnade bilar och bilförsäljningen i största allmänhet går bra just nu. Vi anser oss nu ha råd med att göra så pass stora inköp som bilar faktiskt är.

billan-pengar

Nu köper svenska privatpersoner begagnade bilar som aldrig förr, rapporterar Expressen. År 2007 började man möta försäljningen av begagnade personbilar och den här septembermånaden blev den bästa sedan mätningarna startade. Under september ökade försäljningen av begagnade bilar till privatpersoner med 2,1 procent jämfört med samma period i fjol. Och räknat i antal bilar blir detta 102 570 stycken, vilket är 2 083 fler än år 2015. Och även om det har gått över förväntan för marknaden, tror man inte på någon avtrappning på försäljningen under den närmsta tiden, utan försäljningen rullar på.

Går bra hos bilhandeln

Både privatmarknaden och bilhandeln har ökat försäljningen av begagnade bilar. Privathandeln har sett en ökning på 0,6 procent medan bilhandeln har legat på höga 4,7 procent i ökning. Detta innebär alltså att det är otroligt många privatpersoner som vänder sig till bilhandlarna för att köpa en begagnad bil. Och detta är även något som svenska bilhandlare märker av. De begagnade bilarna försvinner i ett rasande tempo och intresset när en ny bil kommer in i sortimentet är stort.

Svenskarna har råd

Det är dock inte bara försäljningen av begagnade bilar som ökar, utan bilförsäljningen ökar överhuvudtaget. Detta tror man dels beror på att vi har väldigt låga räntor nu som gör att man kan ta ett hyfsat billigt billån. Dessutom är det så att många hushåll anser sig ha en bra ekonomi just nu, vilket alltså öppnar upp för lite dyrare köp som exempelvis bilar eller båtar. Det är även så att vi blir allt fler personer i Sverige och detta gör självklart att vi behöver fler bilar, skriver Svenska Dagbladet.