Skilsmässohotellet

Det som förr i tiden kunde kallas en skandal, och var någonting som man helst valde att göra så diskret som möjligt – är nu någonting vissa till och med firar.

Det handlar om skilsmässa. Numera är det – om än inte vanligt – i alla fall inte helt ovanligt, att 913041-various-signs-hands-and-palmsfira sin skilsmässa och den nya eran i sitt liv. Det är inte heller någonting man skäms över, just eftersom det är så pass vanligt att lämna sin man eller fru och avbryta äktenskapet. Med det sagt betyder det inte att det är en enkelt sak att gå igenom.

Vi har tidigare skrivit om skilsmässa, om hur det är jobbigt både rent känslomässigt men även praktiskt samt kostsamt för ekonomin. Vi har skrivit:

Det kommer en tid i livet då många måste gå igenom en skilsmässa. Den är inte bara jobbig för de flesta, utan kan även bli komplicerad, tidskrävande och dyr.

Detta är även någonting som blir märkbart när en ser på det nya programmet ”Skilsmässohotellet”. I programmet, som under våren har sänds på sjuan, får vi möta olika par som har bestämt sig för att skiljas. Syftet med programmet är att lyfta fram de problem som uppstår vid en skilsmässa och ge de (före detta) paren hjälp att hantera dessa. Producent för programmet, Lotta Andersson, säger till Dagens Media att de vill hjälpa modiga människor som vågar be om hjälp när de sitter fast i en smärtsam situation.

Synen på äktenskap

Frågan är hur synen på äktenskap kommer att förändras i och med att det blivit allt mer accepterat med skilsmässa. Självklart måste det vara ok att lämna sin partner om en inte längre vill dela sitt liv med hen – men om allt fler äktenskap leder till skilsmässa: vad är då meningen med äktenskapet?