Presentetikett?

Det här med gåvor och presenter är något som debatterats i tid och otid, och kan vara krångligt att förstå sig på vilka etikettregler det är som gäller – därför tänkte vi idag tipsa om lite presentetikettregler!

flera presenterAtt bli bortbjuden till en bekant för en spontan middag eller liknande, kräver det att man tar med sig en present? Det här med vilka regler som gäller när det kommer till när och hur man ska ge presenter kan vara krångligt. Men som tur är finns etikettdrottningen Magdalena Ribbings kloka ord att ta till hjälp. Till tidningen Helsingborgs Dagblad säger hon till exempel att det aldrig är tvång att ge bort en present, det ska vara något som presentgivaren önskar att mottagaren ska få och det är inte mottagaren som ska komma med direktiv. Detta betyder alltså att om du känner för att ge bort presenter från Godisboxen i form av en lyxig chokladask eller bara vill ge en liten blomma med ett kort är det din fulla rättighet som presentgivare, och mottagaren bör enligt etikettens regler bli lika glad för en såsslev som för en vinkaraff med andra ord.

”Ordet present har sitt ursprung i närvaro, lika med att personligen överräcka något som mottagaren förmodades bli glad och överraskad över.” skriver Magdalena Ribbing i sin blogg hos Dagens Nyheter.

Tre tumregler att följa

I en intervju med Sveriges radio säger Ribbing att det finns tre tumregler när det kommer till presenter och dessa gäller för såväl presentgivare som presentmottagare:

  1. Får man önska sig pengar i present? Ja, det får man. Men detta betyder inte att presentgivare måste ge pengar.
  2. Vem är det som ska bli glad av presenten? Det är kort sagt mottagaren, så skippa presenter som gör dig glad – fokusera på vad mottagaren skulle tycka om att få.
  3. Mans ska tacka för presenter. Vid tillställningar såsom bröllop, dop och födelsedagar ska mottagren av presenten skicka personliga tackkort, det är tradition.