Oroligt i Europa

Det är en orolig tid i Europa. Se bara på terrordådet i Paris för några dagar sedan. Och mycket mer kommer mest troligt att hända, någonting som påverkar även oss i Sverige – även fast vi inte är det land som det är störst risk för. Främst lär vi svenskar påverkas ekonomiskt av den kris som växer sig allt större i Europa. Därför kan det vara en idé att se över ens ekonomi redan nu och börja arbeta för ett rikt sparande. Många är det nu som lever på krediter och har flera lån som gör det svårt att spara, det är inte alls ovanligt i det moderna samhället – men om det blir kris och ekonomin blir skakig så kan det innebära en mycket svår situation. En idé kan därför vara att samla samtliga krediter i ett lån, kanske ta ett privatlån från advisa.se? Dessutom kan det vara en bra idé se över vilka ”onödiga” lån man har. Behöver ni två belånade bilar? till exempel.

I en artikel från Svenska Dagbladets Nyheter har man också lyft ämnet med det farliga Europa. De menar på att EU rankas som största geopolitiska risk för 2015, några av anledningar de nämner är Ryssland och IS. Så här inleds artikeln:

Det New York-baserade konsultföretaget Eurasia Group, specialiserat på politiska riskbilder i olika länder, som nu lyfter Europa till den föga smickrande förstaplatsen på sin årliga tio-i-topp-lista över världens potentiella riskområden, skriver brittiska The Telegraph.

Även vår finansminister har gått ut och berättat om sin oroa kring effekterna av att oljepriset slår mot Rysslands ekonomi 02015. Man menar i artikeln att den ryska regeringen mest troligt kommer att sänka budgetutgifterna med en tiondel i och med det sjunkande oljepriset – vilket ändå förväntas skapa det djupaste budgetunderskottet sedan 2009.

Så – vad innebär då detta för dig? Boendes i Sverige utan allt för stor inblick i vad som händer i världen utöver de som sänds på nyheterna, är det inte lätt att veta hur man ska förhålla sig. Men utöver de tidigare råden om att smala lån och göra sig av med ”onödiga” lån kommer här några tips:

  • Ha ett eget sparande utan fonder och aktier som kan påverkas väldigt mycket av hur riksbankens ränta förändras.
  • Håll igen på småköp och onödiga utgifter (ta med dig lunch till jobb, drick kaffe hemma och så vidare)
  • Bestäm med dina vänner att ni i år ska spara pengar och fokusera istället på snåla alternativ.
  • europa