Ordning och reda på kontoret

Är du pedant eller slarver? Oavsett vad svaret på den frågan är så kan nog alla hålla med om att de ändå har någon form av struktur. Den som kan tyckas stökig och slarvig för många har egentligen ett fullständigt precist system i huvudet, med minutiös koll på var alla prylar finns. Men struktur är också en färdighet som går att träna upp. Och det gör att du kan ägna mer tid åt det du jobbar med.

Att fixa ett kontor hemma innebär ett spännande test på din egen strukturfärdighet. Är du anställd hos någon annan och har ditt kontor på en arbetsplats försöker du säkert skärpa till dig på olika sätt. Men att behålla den disciplinen som egenföretagare kan vara lite svårare för många. Plötsligt märker du att det tar tid för dig att behålla din inre struktur. Kanske kan en idé vara att skaffa lite mappar, pärmar och etiketter för att inte ägna för mycket tid åt grubblandet om var det där viktiga pappret hamnade?

Prylbanta och sortera

Det börjar bli vanligare med prylbantade hem. Släng det onödiga eller lägg det i lådor för att hålla fokus. Det kommer göra ditt liv både enklare och mer strukturerat. Det viktiga är att lära sig att hålla sig till strukturen, göra den till en god och sund vana. För oavsett hur mycket du säger att du älskar ditt eget stök – och att du själv hittar bland allt kaos – så ägnar du förmodligen för mycket fokus åt det.

I en DN-krönika kan vi läsa om tips för prylbantaren. Göra behovsanalys för att analysera värdet i de olika prylarna du har, avgränsa rensningsområdet så att du inte rensar bort för mycket (det kan ta längre tid än vad du har trott också) och låta det ta tid är alla faktorer som kommer underlätta för dig.

Strukturera upp, byt ut de gamla pennorna mot nya och kom igång ordentligt, så kommer du garanterat att få plats för mer inspiration och idéer. Så skapar du en harmonisk miljö både för arbetsmyran men också för den privatpersonen du är, som ska leva i ditt hem där kontoret finns också.