Nedgradera din iPhone

iPhone 4 sDet är ett känt faktum att tekniktillverkare vill att vi hela tiden ska köpa de nyaste produkterna. Men det är inget krav att göra dem till viljes.

Apple gör bra produkter, enligt många till och med de allra bästa, men det betyder inte att de fungerar annorlunda än något annat teknikföretag. Apple vill att vi ska köpa nya prylar från dem med jämna mellanrum, och ett sätt för dem att åstadkomma detta är att introducera nya versioner av sitt operativsystem, som får hårdvaran att bli långsam. Den senaste versionen av operativsystemet till iPhone får exempelvis iPhone 4 och tidigare modeller att bli långsamma. På detta sätt vill Apple få ägare till lite äldre telefoner att uppgradera. Detta lyckas ofta, även om lurarna egentligen fungerar alldeles utmärkt.

Nedgradera iOS

Men det finns ett annat sätt att slippa ifrån problemet, och det är att nedgradera sin telefons operativsystem till den senaste version som fungerade felfritt. Det är förvisso inte helt enkelt att göra detta.

Om du vill nedgradera från iOS 7 till 6 kan du använda den här artikeln från DN som guide. Men iOS har ju faktiskt vissa fördelar också, och det är inte säkert att man vill gå miste om bl.a. iMessage-funktionen. Som tur är går det att nedgradera bara en decimalsiffra eller två. Så här gör du:

  • Se till att du har iTunes 11.1 på din dator. Senare versioner fungerar också.
  • Ladda ned rätt firmware-fil för den iOS-device som du har. Det är bara att googla för att hitta den.
  • Ladda också ned den .ipsw-fil som motsvarar den version av iOS du vill nedgradera till.
  • Koppla din iPhone eller iPad till din dator med USB-sladden och vänta tills iTunes öppnas och hittar din inkopplade i-pryl.
  • Klicka på telefonen eller plattan i iTunes.
  • Håll ned alt-tangenten på Mac, eller shift om du har PC, och klicka på ”Sök efter uppdateringar”. Välj den .ipsw-fil som du vill nedgradera till.

Om iTunes inte hittar någon fil att nedgradera till, gör då en backup och aktivera sedan DFU-läge. Stäng av telefonen eller plattan, anslut den till datorn, håll ned powerknappen tills Apples logga visas på skärmen. Släpp då inte knappen, utan håll in även Home-knappen tills skärmen blir svart igen. Släpp då powerknappen, men fortsätt hålla Home intryckt tills datorn plingar till. Om skärmen på telefonen fortfarande är svart är datorn i DFU-läge. Därifrån är det inte svårt att välja den firmware-version man vill ha.