Bli redo inför fattigmånaden

julklappI början av januari skrev Nyheter24 om 11 spartips inför den fattigaste månaden, och nog hjälpte den nog många – men hade det inte varit bättre om deras tips kom innan månaden hade börjat?

För den som har en svår ekonomisk situation är december, januari och februari ordentligt tunga månader i och med de ökade utgifter som kommer med jul och ledighet. Men om du redan nu börjar förbereda dig på de tuffa månaderna kan du komma undan svårigheterna, eller om inte annat i alla fall lyckas få ner den ekonomiska bördan.

Till att börja med när det kommer till att hantera en ekonomisk situation är det viktigt att få en ordentlig översikt kring hur det ser ut, någonting som man gör lättast genom att sätta upp en budget. Tänk Lyxfällan, programmet som visas på TV3, när du gör din budget. Du ska vara ärlig när du räknar, en bra idé kan vara att gå igenom dina kontoutgifter från tidigare månader för att se vad du lägger pengar på. Om du har många smålån och krediter kan du se över möjligheterna att samla dessa. Det innebär egentligen bara att du räknar ihop hur mycket lånen är på och tar ett nytt lån, ett samlat lån, för att betala av dessa. Då får man  vanligtvis ner räntan ganska mycket och det blir dessutom mycket lättare att ha en överblick på sina lån. Viktigt är dock så klart att du inte tar några nya lån när du väl gjort detta. Läs mer om hur du kan samla dina lån på freedomfinance.se.

Vad gäller andra spartips som du kan ta till dig redan nu för att undvika en knivig situation efter jul kommer några här:

  • Måste ni köpa julklappar? Ta upp med dina nära och
    kära huruvida det är viktigt med julklappar. Om
    ni kanske inte vill slopa samtliga klappar kanske det kan vara en idé att sätta en maxgräns på hur mycket man får köpa för, eller välja en varsin person att köpa till? I Sverige beräknar man svensken gör av med 1400 kronor mer i december än vanligt och i år väntas julhandeln slå rekord igen. Om ni inte vill hålla igen på julklapparna är det smart om du väljer att…
  • Dela upp julklapps-köpen. Köp några julklappar på den lön som kom nu i slutet av november och betalar med svenska kronornågra på lönen som kommer strax innan jul. Då blir inte gapet efter julklappspengarna inte lika stort i plånboken. Dessutom har du mer tid att fundera över vad du ska köpa till dina nära och kära.
  • Knytafton. Varför inte göra julafton till knytafton? Genom att ni samlas, nära och kära, och alla tar med sig varsin rätt kommer matkostnaden för jul inte alls bli lika hög. Dessutom blir det mycket trevligare och skapar en bättre gemenskap.

Förhoppningsvis kommer dessa tips göra att julen blir lättare för dig. Det är visat att ekonomiska problem tär hårt på psyket och kan leda till ångest, och det är verkligen inte roligt när livet är tungt, speciellt inte kring jul.