Att tänka på vid flytt

Alla ställs vi en dag framför en flytt – och då gäller det att man har koll på vad man ska göra för det finns en hel del sakar som man kanske inte trodde att man behövde tänka på.

431547-boxes-pilesNär det kommer till att flytta från en bostad till en annan så finns det vissa saker som man måste tänka på – ska man till exempel anlita en flyttfirma som sköter flytten eller ska man flytta själv är väl det första man bör fråga sig. Hos till exempel http://www.flyttfirmaistockholm.nu/ kan man både få hjälp att packa, flytta och magasinera sina saker likaså kan de även hjälpa till med flyttstädningen – och tur det eftersom att flyttstädning är ett ansvar som man inte vill lämna ifrån sig till vem som helst. Ett skräckscenario på denna front utspelade sig exempelvis i Umeå skriver Västerbottens-Kuriren där ett par beställde flyttstädning som inte genomfördes vilket gjorde att de själva fick städa – och det är ju inte något man vill råka ut för. Men det finns även andra saker förutom själva flytten som man behöver ha koll på. Visste du till exempel att din redan tecknade hemförsäkring endast gäller för bostaden du bor i just nu och måste förnyas eller bytas ut när du flyttar?

Att välja hemförsäkring

I SvD skriver man att det absolut viktigaste när det kommer till att välja hemförsäkring är att titta på vad de innehåller när man jämför kostnaderna för de olika försäkringsbolagens hemförsäkringar. Enligt den intervjuade experten så får man nämligen vad man betalar för, och det kan vara bra att hålla i huvudet. Till exempel bör försäkringsbeloppet motsvara det totala värdet av alla dina ägodelar för om du bara har en försäkring som täcker halva värdet av varje föremål så är det alltså hälften av föremålets värde som blir utbetalat om exempelvis hemmet skulle råka ut för inbrott eller om det skulle förstöras av vattenskada eller brand. Ett tips är därför att välja en försökring som täcker alla dina behov och inte har alltför hög premiekostnad.

1826227-mineralwolle-mineral-rock-wool-04Dolda fel

När man väl flyttar in i ett nytt boende bör man även hålla koll på reglerna kring dolda fel. Till exempel är det många som tror att det är den förre ägaren som rätta till dessa utan invändningar – dock är det inom vissa regerade former som detta går till och därför är det ytterst viktigt att känna till vad dessa är. Till exempel är det inte alla fel i en bostad som räknas som dolda och om köparen innan köpet av bostaden inte uppfyllt sin undersökningsplikt kan säljaren slippa rätta till felet i värsta fall. Likaså är det viktigt att själv låta en besiktningsman genomföra en besiktning av bostaden innan köpet och sedan se till att man har rätt försäkringar som innefattar just rättelse av dolda fel (Källa). Ett tips är att titta närmare på både den lagstadgade byggfelsförsäkringen och olika dolda fel försäkringar som försäkringsbolagen erbjuder och lägga till dessa bland sina övriga försäkringar.

Checklista

  1. Själva flytten – anlita flyttfirma för flytt och flyttstädning eller göra det själv
  2. Kontrollera befintlig hemförsäkring eller skaffa en ny
  3. Kontrollera dolda fel och skaffa rätt försäkringar