Årets begagnade julklapp utmanar

Svenskar lägger allt mer pengar på julklappar och särskilt växande är e-handeln under julen. Men i år väntas begagnade klappar från Blocket bland annat bli ett stort alternativ. Vad blev egentligen utsett till årets begagnade julklapp?

 

pexels-photo-76931-largeÅrets julklapp har fått flera att sucka, VR-glasögonen är inte vad alla komma köpa och lägga under granen tydligen. Även om en del säkerligen skulle älska att få sätta på sig glasögonen och försvinna in i en annan värld. Förra året var det robotdammsugaren som blev årets julklapp, något som kanske är roligare att köpa till sig själv än till någon annan i julklapp.

I ett tidigare inlägg skrevs det om hur den genomsnittlige svensken lägger cirka 3 500 kronor på julklappar och att det bara blir en större och större summa för varje år. Men nu har alltså många reagerat på köphetsen och konsumtionssamhällets negativa effekter på miljön. Blocket lanserade förra året ”Årets begagnade julklapp” och denna jul är det dags igen. Det visar sig att miljöeffekterna minskas betydligt när man väljer att köpa en av sina klappar begagnat i stället för att köpa något nytt och importerat exempelvis.

Årets begagnade julklapp blev…

Årets begagnade julklapp blev i fjol klassikern Lego, och detta för att Lego är något som många har dammandes hemma efter att barnen blivit stora och flyttat hemifrån. Dessutom blir inte Lego särskilt slitet eller omodernt. I år utsågs den begagnade klappen till gamingprylar. Detta för att e-sporten växer i popularitet och ett rekordstort intresse för just begagnade gamingprylar på nätet kan märkas av. Det är allt från tillbehör till utrustning i form av konsoler och spelkontroller som säljs vidare, och spelen är allt som oftast nedladdningsbara från just nätet. Vilka är då kriterierna? Enligt Expressen är dessa som följer: För att en produkt ska bli årets begagnade klapp ska den ha väckt stort intresse under året och alltså triggat handeln samt ligga rätt i tiden. Den ska även ha ett andrahandsvärde som kan sägas vara väsentligt och därmed vara efterfrågad hos personer som handlar begagnat. Produkten ska även finnas att köpa på secondhand-marknaden samt gärna i stor omfattning så att den är tillgänglig att köpas inför just julen och julklappstraditionen.